Καθηγητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών από το 2021. Διανοούμενος με δημόσιες παρεμβάσεις στα ζητήματα ενδιαφέροντός του και ακτιβιστής των δικαιωμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, προσπαθεί να συνδυάσει την θεωρητική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του με τη στρατηγική της υλοποίησής τους.
Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα με καταγωγή από την Πελασγία Φθιώτιδος. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και έχουν τρία παιδιά: τον Γιώργο (2000), την Κατερίνα (2002) και τη Μάγια (2006). Με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και θεωρίας του δικαίου στην Ελλάδα (Κομοτηνή), τη Γαλλία (Στρασβούργο, Αμιένη) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες) απέκτησε, από το 1992 ως το 1999, εργασιακή εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία και Βοσνία–Ερζεγοβίνη ως διευθύνων περιφερειακού γραφείου στο Brcko. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη (1999-2003) και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000-2002).
Η συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίστηκε με την ιδιότητα του συντονιστή του Προγράμματος «Ευνομία» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο τη στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ομόλογους θεσμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (2000-2009). Από το 2009 ως το 2011, διευθύνων ευρωπαϊκού consortium διδυμοποίησης του Έλληνα, του Ολλανδού και του Σλοβένου Συνήγορο υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νεοπαγή Σέρβο ομόλογο θεσμό.
Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε λέκτορας το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2008 με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Πολιτική: Ευρώπη-Μειονότητες». Το 2012 εξελέγη στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και το 2018 έγινε τακτικός καθηγητής. Διδάσκει «Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή θεωρία του κράτους και του δικαίου» στους φοιτητές β’ εξαμήνου και ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής στο προπτυχιακό: «Μειονότητες στην Ευρώπη», «Ιδιότητα του πολίτη και μετανάστευση» και «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία». Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει από το 2006 το μάθημα «Μειονότητες στη νεωτερικότητα». Σε προγενέστερη περίοδο, το μάθημα είχε διδαχθεί για τρία χρόνια και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ξαναδιδάσκεται το 2012 και 13. Παράλληλα, έχει διδάξει ως επισκέπτης σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα εκτός Ελλάδας, όπως στο Πανεπιστήμιο του Essex (Η.Β.), του Βοσπόρου (Τουρκία), Αμιένης (Γαλλία), Columbia (U.S.A), Javaskyla (Φινλανδία). Το χειμερινό εξάμηνο του 2009-2010 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του άδειας δίδαξε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (Σερβία).
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2003, (www.hlhr.gr), και μέλος της Ένωσης από το 1996. Από το 2011 αντιπρόεδρος του συμβουλίου. Η Ένωση είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο των δικαιωμάτων στην Ελλάδα και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (www.fidh.org).
To 2013 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως το 2016. Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της FIDH ως τον Οκτώβριο του 2019. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας του απένημε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου της.
Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr), του πρώτου think tank που ασχολήθηκε με τα μειονοτικά στην Ελλάδα, και υπεύθυνος, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ, στις εκδόσεις Κριτική (1998-2008) και Βιβλιόραμα (2009-2017).
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1996 -), της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Θέσεις (1998 -), της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (2003-) της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004-2005 και 2008-2010), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Περιφέρειας Ανατολική Αττικής (2011-) και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αριστόβουλου Μάνεση (2002 -).
Γλώσσες εργασίας τα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στον μεγάλο ελεύθερο χρόνο που προσπαθεί να έχει, σχετίζονται με τα ταξίδια, την πολιτική και τη μουσική. Παρεμβαίνει τακτικά στον ελληνικό και διεθνή τύπο σε ζητήματα ενδιαφέροντός του: συνεργάτης της lifo.gr από το 2018 ως το 2021 και τακτικός συνεργάτης του opendemocracy.net
Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα δικαιωμάτων, μειονοτήτων, μεταναστών, ιδιότητας του πολίτη. Μονογραφίες και αρθρογραφία του κυκλοφορούν ή και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ενδεικτικά:
ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
Droit, Europe et minorités – critique de la connaissance juridique, Ed. Ant. Sakkoulas, Aθήνα 2000, σελ. 432.
Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας, Όψεις της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας, εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2002, σελ. 303 (β’ έκδοση 2007).
Ποιος είναι έλληνας πολίτης; Καθεστώς ιθαγένειας Εκδ. Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2012, σελ. 308.
Στο ρίσκο της κρίσης – Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων, Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2013.
Η κρίση των Δικαιωμάτων, Εκδ. Νεφέλη, 2015 (e-book ελεύθερα προσβάσιμο σε: http://www.chronosmag.eu/index.php/christopoulos-xbook01.html.
Προσφυγικό-θα τα καταφέρουμε; [με τη Γεωργία Σπυροπούλου] Σειρά του Ιδρύματος Τσάτσου, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2016
10+1 ερωτήσεις για το Μακεδονικό [με τον Κωστή Καρπόζηλο] Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2018. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο πλέον σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και μακεδονικά. (Πρβλ. εντός της ιστοσελίδας στην κατηγορία «Βιβλία».)
Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε ΄λύση, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2020.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ
Το μειονοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα – Μία συμβολή των κοινωνικών επιστημών. (επιμέλεια με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη), Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 1997, β’ έκδοση 2000, γ’ έκδοση 2007.
Νομικά ζητήματα θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα (επιμέλεια), Σειρά Μελετών του Κέντρου Ερευνων Μειονοτικών Ομάδων 2, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 1999.
Γλωσσική ετερότητα στην Ελλάδα, Πρακτικά Διημερίδων του ΚΕΜΟ, Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2000. Συνεπιμέλεια μαζί με τους: Λ. Εμπειρίκο, Α. Ιωαννίδου, Ε. Καραντζόλα, Λ. Μπαλτσιώτη, Σ. Μπέη, Κ.Τσιτσελίκη.
Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, (επιμέλεια με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2003.
Η Ελλάδα της μετανάστευσης, (επιμέλεια με τον Μίλτο Παύλου) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2004.
1953-2003: Τα δικαιώματα στην Ελλάδα από το τέλος του εμφυλίου στο τέλος της μεταπολίτευσης, (επιμέλεια με τον Μιχάλη Τσαπόγα) Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004.
The Ombudsman in Southeastern Europe, (επιμέλεια με τον D.Hormovitis) Εκδόσεις Ant. N. Sakkoulas, Bruylant, Αθήνα-Βρυξέλλες, 2005.
Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα, Συνεπιμέλεια με τους: Λ. Καραμπίνη, Γ. Ζιώγα, Γ. Σταυρακάκη, Εκδ. Νεφέλη, Αθήνα, 2006.
Το ανομολόγητο ζήτημα των μειονοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη, (επιμέλεια) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2008.
Ιδιότητα του πολίτη – Πολιτικός λόγος, κανόνες και ιστορία σε συγκριτικές προοπτικές (επιμέλεια με τον Γ. Κουζέλη), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2012.
O θεός δεν έχει ανάγκη Εισαγγελέα – Εκκλησία, Βλασφημία και Χρυσή Αυγή, (εισαγωγή – επιμέλεια), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εκδ. Νεφέλη Αθήνα, 2013.
To βαθύ κράτος στην Ελλάδα, (εισαγωγή – επιμέλεια), Εκδ. Νήσος, 2014.
«Όλα μπορούν να λεχθούν» ή υπάρχουν «εκείνα που δεν λέγονται»; (εισαγωγή – επιμέλεια), Εκδ. Βιβλιόραμα 2015.
Η λογοκρισία στην Ελλάδα (επιμέλεια με την Πηνελόπη Πετσίνη) Έκδόσεις του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ Γραφείο Αθηνών 2016. Διατίθεται και ηλεκτρονικά: https://rosalux.gr/publication/i-logokrisia-stin-ellada
Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα – Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση, (επιμέλεια με την Πηνελόπη Πετσίνη), Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2018.
Για τον Νίκο Αλιβιζάτο – 19+1 κείμενα (επιμ΄΄΄έλεια με τους Αλ. Κεσσόπουλο, Κλ. Παπαπαντολέων, Μιχ. Τσαπόγα), Εκδ. Ποταμός, Αθήνα, 2021.